Blondies med tranbär och mandel

Ljus variant av brownies med vit choklad. Blondies med torkade tranbär och hackad mandel är lyxigt nog för en tjusigare efterrätt!

Du behöver

Kakan

  • 150 g smör
  • 200 g vit choklad
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 120 g socker (1 1/2 dl)
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g torkade tranbär (2 dl)
  • 100 g mandel med skal (2 dl)
  • 30 g glykossirap (2msk)
  • 3 ägg

Glasyr

  • 50 g kokosfett
  • 200 g vit choklad
  • 75 g torkade tranbär (1 1/2 dl)

Gör så här:

48 stycken.

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsfast form eller braspanna cirka 30X40 centimeter.

Grovhacka den vita chokladen. Smält den tillsammand med smöret på låg värme, antingen i en tjockbottnad kastrull eller i vattenbad.

Blanda samman torrvarorna i en bunke. Grovhacka mandeln och chokladen. Blanda ner choklad, mandel och tranbär i mjölblandningen.

Rör ner glykossirapen i smör- och chokladblandningen. Vispa ner äggen ett och ett.

Blanda samman chokladblandningen med torrvarorna och rör så att mjölet löst sig.

Bred ut smeten jämnt i hela ugnsformen och grädda i mitten av ugnen i cirka 16 minuter. Ta ut och låt kakan svalna helt i formen.

Grovhacka den vita chokladen och smält den på låg värme tillsammans med kokosfettet, i en kastrull eller vattenbad.

Bred ut glsyren över hela kakan och strö torkade tranbär över ytan.

Låt kakan stå svalt tills glasyren stelnat. Skär i rutor med en vass kniv. Förvara kakorna i en tät burk i kyl eller sval så håller de länge.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

helgmenyn.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

Squash är en bra råvara som lätt tar till sig andra smaker och passar i många rätter. Dill och squash är gott ihop, till exempel i pastasås. Fylld och gratinerad med quornfärs mättar squashen många. Mild squashsoppa blir gott till förrätt och kompletteras med squashpudding till efterrätt. Överflöd är ett välsmakande problem!

 vegetariskarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...