Mandel- och romrussinbrownies

Amerikanska chokladrutor, smakrika och sega! Här en riktig lyxvariant med hackad mandel och romrussin.

Du behöver

Brownies

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 120 g mandel, 2 dl
  • 150 g russin, 2 dl
  • 50 g rom, 1/2 dl
  • 3 ägg
  • 100 g farinsocker, 1,5 dl
  • 50 g ljus sirap, 1/2 dl
  • 50 g honung, 2 msk
  • 150 g vetemjöl, 2,5 dl
  • (1/2 dl kakao)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 200 g ljus choklad
  • (1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

Cirka 20 stora eller 40 små.

Ta fram ägg och smör för att de ska bli rumsvarma.

Häll hett vatten över russinen och häll genast av. Lägg russinen i rom och ställ åt sidan. (Detta kan gärna göras en dag i förväg för att russinen ska ta åt sig av rommen.)

Grovhacka mandeln.

Blanda alla torrvarorna i en bunke, mjöl, kakao, farinsocker, vanilj, bakpulver och salt.

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad. Rör i det rumsvarma smöret och blanda slätt. Blanda ner mandeln och russinen. Rör slätt och rör ner ett ägg i taget tills du har en jämn smet.

Rör ner sirap och honung i smeten.

Blanda nu ner torrvarorna och rör tills smeten är jämn.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Lagret ska vara drygt en centimeter tjockt. (Smeten flyter inte ut så mycket, så det går bra att grädda på en plåt utan hög kant.)

Grädda kakorna i 200 grader i 16-18 minuter. Låt dem svalna helt innan de skärs i bitar med en vass kniv.

Vill du glasera kakan gör du så här:

Hacka chokladen grovt med kniv och häll i en skål.

Koka upp grädde och tillsätt smöret. Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå en kort stund tills chokladen smält och rör sedan slätt men sluta när smeten är jämn.

Bred ut glasyren jämt över kakan och ställ kallt tills den stelnat, gärna över natten. Skär med vass kniv.

Kakan gör sig både som efterrätt, med glass till eller skuren i små bitar som godis eller småkaka.

Håller länge i kyl, men smakar mest rumsvarm!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se


Lasagne

Smakfull pasta

En ångande lasagne höjer värmen och ger helgkänsla! Gör en god klassiker eller hitta en ny favorit.

Lasagne är pastafavoriten för många. Att varva pastaplattor, vitsås och en god köttfärssås är den klassiska lasagnen.

Men lasagne går att göra på många sätt - en god vegetarisk lasagne eller kanske en variant med kyckling.

Och lasagne är lättlagat, går fort och är enkelt att laga till många. När formen väl är i ugnen så sköter den sig själv och det blir tid att duka och ordna tillbehören.

Servera till? Ja... vad sägs om riven parmesanost, oliver och en sallad? Kanske en skiva vitlöksbröd som aptitretare och gärna ett glas rött till. Trevlig helg från pepparochsalt.se!

 lasagne.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...