Mandel- och romrussinbrownies

Amerikanska chokladrutor, smakrika och sega! Här en riktig lyxvariant med hackad mandel och romrussin.

Du behöver

Brownies

  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 120 g mandel, 2 dl
  • 150 g russin, 2 dl
  • 50 g rom, 1/2 dl
  • 3 ägg
  • 100 g farinsocker, 1,5 dl
  • 50 g ljus sirap, 1/2 dl
  • 50 g honung, 2 msk
  • 150 g vetemjöl, 2,5 dl
  • (1/2 dl kakao)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 200 g ljus choklad
  • (1 tsk vaniljsocker)

Gör så här:

Cirka 20 stora eller 40 små.

Ta fram ägg och smör för att de ska bli rumsvarma.

Häll hett vatten över russinen och häll genast av. Lägg russinen i rom och ställ åt sidan. (Detta kan gärna göras en dag i förväg för att russinen ska ta åt sig av rommen.)

Grovhacka mandeln.

Blanda alla torrvarorna i en bunke, mjöl, kakao, farinsocker, vanilj, bakpulver och salt.

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad. Rör i det rumsvarma smöret och blanda slätt. Blanda ner mandeln och russinen. Rör slätt och rör ner ett ägg i taget tills du har en jämn smet.

Rör ner sirap och honung i smeten.

Blanda nu ner torrvarorna och rör tills smeten är jämn.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Lagret ska vara drygt en centimeter tjockt. (Smeten flyter inte ut så mycket, så det går bra att grädda på en plåt utan hög kant.)

Grädda kakorna i 200 grader i 16-18 minuter. Låt dem svalna helt innan de skärs i bitar med en vass kniv.

Vill du glasera kakan gör du så här:

Hacka chokladen grovt med kniv och häll i en skål.

Koka upp grädde och tillsätt smöret. Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå en kort stund tills chokladen smält och rör sedan slätt men sluta när smeten är jämn.

Bred ut glasyren jämt över kakan och ställ kallt tills den stelnat, gärna över natten. Skär med vass kniv.

Kakan gör sig både som efterrätt, med glass till eller skuren i små bitar som godis eller småkaka.

Håller länge i kyl, men smakar mest rumsvarm!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Fisksoppa

Laga godaste fisksoppan hemma!

Hemlagad fisksoppa är himmelskt gott och riktig festmat. Servera med hembakat bröd och aioli!

fisksoppa.se

Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

efterratter.se


Pannkakor

Crêpes

Fyllda pannkakor är en läckerhet som gjord för köksexperiment. Prova nya, goda recept på crêpes!

Pannkaksrullar med fyllning, crêpes, är en rätt som passar i många sammanhang. Beroende på vad du fyller crêpesen med så kan de vara både en enkel förrätt, en vardagsmiddag, en festrätt eller ett bra inslag på buffébordet. Servera dem som de är med grönt och ett gott bröd eller låt dem bli ett av flera inslag i middagen.

Prova något av våra nya recept; svampcrêpes, som passar fint på buffén, köttfärscrêpes, som både barn och vuxna brukar gillar eller kanske goda böncrêpes?

Godare middag på er!

 pannkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...