Krispiga mandelbrownies

Mörk choklad, kexbotten och härlig mandel. Kan det bli annat än fantastiskt?

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Botten

  • 200 g digestivekex (15 st)
  • 50 g smör
  • 175 g mörk choklad

Brownie

  • 150 g mörk choklad
  • 175 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 msk honung
  • 1/2 dl baksirap med malt
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl special
  • 150 g hel mandel

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter.

Börja med botten: Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen grovt och grovhacka chokladen. Rör ner chokladen i smöret och låt den smälta. Blanda ner kexen. Blanda väl och bred ut chokladblandningen i botten på formen.

Brownies: Grovhacka mandeln. Det går att använda skalade eller oskalad mandel efter smak.

Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen och lägg ner den i smöret. Låt den smälta och blanda om. Rör ner socker, sirap och honung.

Vispa ner äggen ett och ett. Rör ner mjölet och avsluta med att försiktigt blanda ner mandeln.

Bred ut smeten jämnt över kexbotten. Grädda kakan i cirka 16 minuter i mitten av ugnen.

Låt kakan svalna helt, gärna svalt innan den skärs i bitar. Förvara kakan i kyl eller sval och servera den gärna i små fyrkanter, som den är eller med vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Lasagne

Färskost sätter smak på lasagnen!

Med färska lasagneplattor går det fort att laga en riktigt god lasagne. Variera med färskost i en krämig lasagne med svamp och bacon!

lasagne.nu

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Kladdkakor

Kladdigare kakor!

Någon som gillar kladdkakor? Baka en chokladstinn kaka, hitta nya favoriter och njut...

När jag drev café var kladdkakan en av våra verkliga storsäljare - vi älskar kladdkaka i detta land!

Kanske för att det finns en kladdkakaka för varje tillfälle.Vardagsfika eller buffé, barnkalas eller släktträff ? kladdkakan platsar och är lätt att lyckas med.

Prova en god kladdkaka med mörk choklad, eller kanske en seg och härlig kolakladdkaka?

Kladdkaka går också fint att baka helt utan ägg ? prova ett recept på chokladkladdkaka. För den som inte tål gluten finns en glutenfri variant. Och självklart går det att göra en god kladdkaka helt mjölkfri!

De knappa 20 minuter det tar att grädda kakan räcker fint för att duka och brygga kaffe. Om du inte använder tiden till att slicka ren bunken, förstås!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...