Krispiga mandelbrownies

Mörk choklad, kexbotten och härlig mandel. Kan det bli annat än fantastiskt?

Du behöver

Receptet är för 8-10 personer.

Botten

  • 200 g digestivekex (15 st)
  • 50 g smör
  • 175 g mörk choklad

Brownie

  • 150 g mörk choklad
  • 175 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 msk honung
  • 1/2 dl baksirap med malt
  • 4 ägg
  • 3 dl vetemjöl special
  • 150 g hel mandel

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en ugnsfast form, cirka 20X30 centimeter.

Börja med botten: Smält smöret i en kastrull. Krossa kexen grovt och grovhacka chokladen. Rör ner chokladen i smöret och låt den smälta. Blanda ner kexen. Blanda väl och bred ut chokladblandningen i botten på formen.

Brownies: Grovhacka mandeln. Det går att använda skalade eller oskalad mandel efter smak.

Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen och lägg ner den i smöret. Låt den smälta och blanda om. Rör ner socker, sirap och honung.

Vispa ner äggen ett och ett. Rör ner mjölet och avsluta med att försiktigt blanda ner mandeln.

Bred ut smeten jämnt över kexbotten. Grädda kakan i cirka 16 minuter i mitten av ugnen.

Låt kakan svalna helt, gärna svalt innan den skärs i bitar. Förvara kakan i kyl eller sval och servera den gärna i små fyrkanter, som den är eller med vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Tjuvstarta våffelfrossan

Tid för våfflor

Den 25:e mars firas Vårfrudagen, eller våffeldagen som den blivit i hungrig folkmun. För visst är våfflor fantastiskt gott?

vafflor.se

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

Det är inte alltid man har lust eller tid att svänga ihop en pizzadeg. Hoppa över jäsningen och gör en enkel pizza på sconesbotten . Snabbt, lätt och gott.

Lägg till en skål god sallad och servera en kall öl till - succen är given!

 scones.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...