Mörk chokladbrownie med russin
Små chokladstinna kakor som platsar på allt från fredagsfika till lyxig efterrätt!
Du behöver
Brownies
- 150 g russin, 2 dl
- (30 g körsbärslikör, 3msk )
- 175 g mörk choklad
- 150 g smör
- 3 ägg
- 50 g mörk sirap, 1/2 dl
- 100 g socker, 1,5 dl
- 150 g vetemjöl, 2,5 dl
- 1/2 dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Glasyr
- 1/2 dl vispgrädde
- 25 g smör
- 200 g mörk choklad
Gör så här:
Cirka 20 stora eller 40 små.
Ta fram ägg och smör för att de ska bli rumsvarma.
Häll hett vatten över russinen och häll genast av. Om du vill smaksätta med likör så lägg russinen i likören och ställ åt sidan.
Blanda alla torrvarorna i en bunke, mjöl, kakao, socker, vanilj, bakpulver och salt.
Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad. Rör i det rumsvarma smöret och blanda ner russinen. Rör slätt och rör ner ett ägg i taget tills du har en jämn smet.
Rör ner sirapen i smeten. Blanda nu ner torrvarorna och rör tills smeten är jämn.
Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Lagret ska vara drygt en centimeter tjockt.
Grädda i 200 grader i 16-18 minuter. Låt dem svalna helt innan de skärs i bitar med en vass kniv.
Vill du glasera kakan gör du så här:
Hacka chokladen grovt med kniv och häll i en skål.
Koka upp grädde och tillsätt smöret. Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå en kort stund tills chokladen smält och rör sedan slätt men sluta när smeten är jämn.
Bred ut glasyren jämt över kakan och ställ kallt tills den stelnat, gärna över natten. Skär med vass kniv.
Kakan gör sig både som efterrätt, med glass till eller skuren i små bitar som godis eller småkaka.
Håller länge i kyl, men smakar mest rumsvarm!