Mörk chokladbrownie med russin

Små chokladstinna kakor som platsar på allt från fredagsfika till lyxig efterrätt!

Du behöver

Brownies

  • 150 g russin, 2 dl
  • (30 g körsbärslikör, 3msk )
  • 175 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 3 ägg
  • 50 g mörk sirap, 1/2 dl
  • 100 g socker, 1,5 dl
  • 150 g vetemjöl, 2,5 dl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Glasyr

  • 1/2 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 200 g mörk choklad

Gör så här:

Cirka 20 stora eller 40 små.

Ta fram ägg och smör för att de ska bli rumsvarma.

Häll hett vatten över russinen och häll genast av. Om du vill smaksätta med likör så lägg russinen i  likören och ställ åt sidan.

Blanda alla torrvarorna i en bunke, mjöl, kakao, socker, vanilj, bakpulver och salt.

Grovhacka chokladen och smält den i vattenbad. Rör i det rumsvarma smöret och blanda ner russinen. Rör slätt och rör ner ett ägg i taget tills du har en jämn smet.

Rör ner sirapen i smeten. Blanda nu ner torrvarorna och rör tills smeten är jämn.

Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt eller i en form. Lagret ska vara drygt en centimeter tjockt.

Grädda i 200 grader i 16-18 minuter. Låt dem svalna helt innan de skärs i bitar med en vass kniv.

Vill du glasera kakan gör du så här:

Hacka chokladen grovt med kniv och häll i en skål.

Koka upp grädde och tillsätt smöret. Häll den varma grädden över chokladen. Låt stå en kort stund tills chokladen smält och rör sedan slätt men sluta när smeten är jämn.

Bred ut glasyren jämt över kakan och ställ kallt tills den stelnat, gärna över natten. Skär med vass kniv.

Kakan gör sig både som efterrätt, med glass till eller skuren i små bitar som godis eller småkaka.

Håller länge i kyl, men smakar mest rumsvarm!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

glutenfriarecept.se


Kladdkakor

Varianter

Höstmörker är ett utmärkt skäl för att baka kladdkaka! Klassikern eller nyskrivna recept?

Kladdkakan är en älskad kaka, bakad av alla åldrar och serverad på mängder av sätt. Äten ljummen i tv-soffan en fredag, kyld och skuren i tunna skivor på buffén, med glass och strössel på barnkalaset...

Vilken är din favorit? Säg din mening i forumet!

Men prova först noga... Kanske är det klassikern? Eller varför inte den helt nya kladdkakan med yoghurt?

Kladdig kakfest!

 kladdkakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...